Заболявания

Рак на простатата

Все още не е намерена правилната формула за успешната профилактика на третото по честота раково заболяване при мъжете, но някои изследвания показват, че колкото по-здравословен начин на живот води мъжа, съпроводен с редовна двигателна активност и редовен полов живот намалява риска от развитие на болестта. Но профилактиката не свършва до тук. Всеки един мъж след 45 годишна възраст би трябвало да се подлага на скрининг всяка година, като си прави изследване и следи стойностите на ПСА (PSA) туморен маркер и се преглежда при уролог (ехография и при нужда ректален преглед на простатата). Ракът на простатата е коварно заболяване, което протича без изявени симптоми или препокриващи се с тези на доброкачественната хиперплазия на простатата. За това е толкова важно всеки мъж да подхожда отговорно към правилната и редовна профилактика.


Хиперплазия на простатата (БПХ)

Едно от най-често срещаните заболявания при мъжете е следствие на качественните и количественни изменения на простатната жлеза, които настъпват обикновенно след 50 годишна възраст. Най честите симптоми, които забелязава пациента са често нощно уриниране, изтъняване на струята, напъни при уриниране и чувство за недоизпразване на пикочния мехур. Всички тези симптоми прогресирайки могат до доведат до тежки усложнения не само от страна на пикочо- отделителната система. За своевременното установяване на проблема и адекватното лечение и препоръчително един път годишно да се прави профилактичен преглед включващ (ехография, ПСА, урофлуометрия и при нужда ректално туше).


Бъбречно-каменната болест (БКБ)

Бъбречно-каменната болест е една от най – често срещаното заболяване в урологията и е с приблизително еднаква честота и при двата пола. Тя често може да протече драматично с изявена симптоматика (силна болка в областта на кръста отляво или отдясно, гадене, повръщане, често уриниране, температура и промяна цвета на урината) или без симптоматика. Тя може да доведе до трайни увреждания на бъбречната функция и до много упорити и повтарящи се уроинфекции. При съмнение за бъбречна криза задължително първа линия на диагностика е ехографията, която би определила последващата диагностика и лечение на проблема. Дори и бъбречната криза да отмине от само себе си, понякога бъбречния дренаж и функция остават нарушени и само адекватния урологичен преглед може да даде точната преценка за проблема.


Стриктура на уретрата

Стриктурата на уретрата се определя като анатомично стеснение на пикочния канал (вродено или придобито), при което се нарушаява цялостта на лигавицата на уретрата,вследствие на травми, възпалителни процеси, оперативни и диагностични манипулации, катетеризиране или ракови заболявания. Пациентите се оплакват от тънка струя при уриниране, напрежение, напъни при уриниране, разпръскване на струята и понякога дори уринране на капки и незадържане. Ако тези симптоми станат трайни най-добре пациента да се обърне към уролог.


Рак на пикочния мехур

Карциномът на пикочния мехур е най-често разпространен при пушачите. Тази болест е много коварна, тъй като се развива в човешкия организъм без изявени симптоми, освен кръвопикаене. По- изявена симптоматика може да се наблюдава, когато заболяването е напреднало и тогава лечението и прогнозата за живот са песимистични. За това е препоръчително при всяка проява на кръвопикаене (то може да е без болка или парене) да се направи консултация с уролог.


Рак на бъбрека и уретера.

Злокачествените заболявания на бъбреците и уретера протичат обикновенно без симтоматика, освен кръвопикаене или тежест в лумбалната област. Няма туморни маркери за тези заболявания. Най-добрата профилактика е ехографията на пикочоотделителната система поне веднъж годишно, а при кръвопикаене без болка при първа възможност е добре да се консултирате с уролог.


Рак на тестиса

Злокачествените новобразувания на тестисите са с ниска честота при мъжете, най-често между 20 и 40 годишна възраст. Протичат безсимптомно като единствената изява на болестта е, когато мъжа напипа твърдо образувание в облатта на тестиса, не типично като локализация и без болка. Ако пациентът забележи подобен проблем, незабавно трябва да се конуслтира с уролог.


Простатитит (възпаление на простатната жлеза)

Това заболяване може да се среща във всяка една възраст при мъжете. Много често протича безсимптомно, но не рядко пациентите имат оплаквания от често уриниране, парене, изтичане на белезникав секрет от уретрата, тежест под тестисте и в областта на ингвиналния канал, еректилна дисфункция и в някои случаи може да доведе до стерилитет. При такава симптоматика е препоръчително да се напрви консултация с уролог и микробиологични изследвания, които да доуточнят проблема с цел правилно и адеквтно лечение. Започването на лечение с антибиотик преди да се направят микробиологични изследвания на еякулат, урина и уретерален секрет могат да доведат да хронифициране на възпалителния процес и да удължи лечебния процес.


ЦИСТИТ

Циститът представлява възпалителен процес на лигавицата пикочния мехур. Много често той е причинен от чревна бактериална флора. Това възпаление може да се срещне във всички възрастови групи, като по-често се наблюдава при жените. Те са 3-4 пъти по – предразположени, поради анатомичните особеностти на пикочния канал (уретрата), който е по- къс и по- широк и това спомага за по-лесния достъп на бактериите. Острият цистит обикновенно се появява внезапно с често уриниране, болка и парене. Урината може да промени цвета си и да има неприятна миризма. При неправилно лечение на острото състояние, то може да премине в хронично. Правилната профилактика и лечение на заболяването изключва приема на антибиотик, без лекарска консултация и микробиологично изследване на урина. Препоръчва се винаги преди започване на лечение да се направи микробиологично изследване на урината и след това да са назначи терапия. По този начин лечението е много по – ефективно и опасността от хронифициране е по-малка.


Еректилна дисфункция

Задоволителен сексуален акт. При нея мъжът наблюдава, че половия член не може да достигне достатъчна твърдина по време на ерекцията. Съществуват редица причини, които могат да причинят ерктилна дисфункция:

  - Тютюнопушенето води до запушване на кръвоносните съдове и забавя притока на кръв към пениса.

  - Алкохол и наркотични вещества – могат да нарушат ерекцията.

  - Диабет – една от честите причини за еректилна дисфункция.

  - Артериална хипертония – високите стойности на кръвното налягане може също да доведе до проблеми с ерекцията и в тези случаи може да е предвестник на инфаркт на миокарда на сърцето.

  - Психологични проблеми – една от водещите причини за еректилна дисфункция, тъй като ерекцията се дължи в голям процент на мъжкото въображение и моментно настроение. Прекомерният стрес, напрежение и депресивни състояния и други могат да доведат до проблеми с ерекцията. Лечението на еректилната дисфункция е комплексно, тъй като самото заболяване е такова. Преди да се започне лечение, задължително трябва да се направи консултация с уролог, който да диагностицира и установи каква е причината за еректилната дисфункция.