Рак на простатата

Простатата е малка жлеза, част от мъжката полова система, разположена под пикочния мехур и в интимен допир с крайната част на дебелото черво (ректума). Нормалната простата е с големината и формата на кестен. В нея завършват семепроводите, идващи от тестисите, които пренасят сперматозоидите. По време на еякулация, сперматозоидите се смесват с простатния секрет и образуват спермата. 

Все още не е намерена правилната формула за успешната профилактика на третото по честота раково заболяване при мъжете-ракът на простатата, но някои изследвания показват, че колкото по-здравословен начин на живот води мъжа, съпроводен с редовна двигателна активност и редовен полов живот намалява риска от развитие на болестта. Но профилактиката не свършва до тук. Всеки един мъж след 45 годишна възраст би трябвало да се подлага на скрининг всяка година, като си прави изследване и следи стойностите на ПСА (PSA) туморен маркер и се преглежда при уролог (ехография и при нужда ректален преглед на простатата). 

Какви са симптомите?

Ракът на простатата е коварно заболяване ,което протича без изявени симптоми или припокриващи се с тези на доброкачествената хиперплазия на простатата.

Симптоми могат да бъдат:

-Затруднено уриниране ,изтъняване на струята 

-Кръв в урината -това е доста рядък и неспецифичен симтом

-Болки в костите при напредване на процеса и метастази в костите 

-Импотентност 

Как се диагностицира?

Тук има два основни показателя ,които ни насочват към диагноза-повишен PSA и ректално туширане.

ПСА е съкращение от Простатен Специфичен Антиген. Това представлява протеинова молекула, която се секретира единствено от простатните клетки. Разбира се повишените нива на ПСА не винаги означават туморно заболяване .Той може да се повиши и при възпаление ,травми и др.Ето защо е най-добре винаги да се консултирате с вашия лекар ,а не да си правите прибързани заключения за диагнозата ви.

Ректалното туширане до един момент  беше единственият метод за изследване на простатата.Много хора все още асоциират посещенията при уролог с това изследване.Истината е ,че то е стандартна процедура ,която все още се налага в дадени моменти.

При съмнение за рак при повишен ПСА или туширане, пациентът се насочва към единствения начин за сигурно поставяне на диагноза – биопсия на простатата.

Биопсията на простатата представлява вземане на материал от простатата чрез специална игла и изпращането му на специалисти по патоанатомия ,които го изследват под микроскоп и търсят наличието на ракови клетки.

Простатната биопсия е единственото изследване, с което се поставя диагнозата рак на простатата. Образните изследвания (скенер, магнитен резонанс, костна сцинтиграфия) се налагат, за да се определи степента на разпространение на рака, но не и за поставяне на диагнозата.