Хроничен простатит

Хроничният простатит е заболяване ,което засяга мъжете във всички възрасти.Най-често е вследствие на недоизлекуван или изобщо не лекуван остър простатит.Това заболяване представлява инфекция на простатата ,вследствие на даден причинител (Е.coli,E.faecalis ,трихомони).Характерно е ,че протича бавно ,а лечението е продължително и трудно.

Най-честата причина за инфектиране е половия акт -бактериите проникват през уретрата и стигат до простатата.

Симптомите наподобяват тези на острия простатит и най-честите са :

-парене при уриниране

-болка при еякулация

-изтичане на белезникав секрет (типично за трихомоназа или гонорея)

Много често се редуват периоди без оплакване и периоди с влошаване.При смяна на сезоните (есен/зима) или при някакъв общ спад на имунитета, пациентите усещат обостряне и засилване на оплакванията, тъй като баланса между бактериите и имунната система се нарушава и инфекцията се реактивира. В последствие оплакванията се подобряват или дори изчезват, дали в следствие на антибиотично лечение или от само себе си и така до следващото влошаване. Продължителността на светлите периоди е различна и индивидуална, но най-често те продължават с месеци.

Лечението включва медикаментозна антибиотична терапия след провеждане на микробиологично изследване ,промяна в стила на живот,простатен масаж,физиотерапия.